פתיחה בקלפים
פתיחה בקלפים, או קריאה בקלפים, הוא שמו של המפגש שבו מגיע אדם כדי לקבל ייעוץ מקורא קלפים. במפגש הזה אנו קוראים למקבל הייעוץ – 'השואל' ואילו נותן הייעוץ נקרא 'הקורא'. אדם המכיר את הטארוט יכול גם לפתוח לעצמו בקלפים, ואז הוא ממלא את שני התפקידים – הוא גם השואל וגם הקורא.
האפשרויות השונות לקבלת ייעוץ בקריאה בקלפים
בעבר, היו אנשים שמבקשים לקבל ייעוץ מהקלפים, צריכים להגיע אל אוהלה של איזו צועניה, היו מתיישבים מולה והיא היתה מפרשת עבורם את הקלפים שיצאו בקריאה. אבל בעידן המודרני ישנן אפשרויות נוספות, אשר מרחיבות מאוד את מעגל המתייעצים:
- פתיחה ממוחשבת בקלפים – הפתיחה און-ליין בקלפים נעשית כאשר השואל מבקש מהמחשב לערבב עבורו את הקלפים, ולאחר מכן הוא בוחר מהם קלף על פי האינטואיציה שלו. המסר המתקבל בשיטה הזאת אמנם מיועד עבור השואל (שכן הוא בחר את הקלף) אבל הוא לא אישי, שכן המחשב אינו מכיר אותו. הקריאה אן-ליין בקלפים טובה למי שמבקש לקבל מהם מסר יומי, או שבועי, ואין לו את הזמן או את האמצעים להיפגש בכל יום עם קורא אנושי בקלפים.
- פתיחה טלפונית בקלפים – שואל המעוניין לקבל ייעוץ ממוקד בנושא שעל הפרק, ואין לו את הזמן או את האפשרות להגיע אל קורא בקלפים, יכול לפנות לייעוץ טלפוני. בייעוץ הטלפוני הקורא הוא שמערבב את הקלפים, ומפסיק את פעולת הערבוב לפי הוראה של השואל. לאחר מכן הקורא יפרוס בדרך כלל שלושה קלפים, ויפרש לשואל את המסר שקיבל. יתרונה של הקריאה הטלפונית בקלפים הוא שניתן לבצע אותה לעיתים קרובות, ובהתאם למשך שסוכם בין השואל לקורא, ניתן לקבל בה תשובות על מספר שאלות ממוקדות, לרוב על כאלה שהתשובה להן היא 'כן' או 'לא'.
- פתיחה אישית בקלפים – זהו מפגש הייעוץ הקלאסי, שבו מגיע אדם להתייעץ עם מומחה לקריאה בקלפים אשר מפרש לו את המסר שקיבל. המפגש מתנהל לפי אותם הקודים כבר מאות שנים, ויש לו חוקים ברורים של "עשה, ואל תעשה". בהמשך הפוסט הזה אני מתאר את הכללים לפיהם מתנהל המפגש.
פתיחה אישית בקלפים – מקום המפגש
מקום המפגש בין שואל המבקש ייעוץ מהקלפים, לבין קורא שיתן לו את הייעוץ, יוסכם בין שניהם. למרות שניתן לקרוא בקלפים גם בבתי קפה, במסיבות או במקומות ציבוריים אחרים, הרי הדבר אינו מומלץ. הפגישה היא אישית, באווירה מיוחדת, לעיתים חושף בה השואל פרטים אינטימיים מחייו, ולכן עדיף שהיא תתנהל במקום פרטי, ללא הפרעות והסחות דעת.
הקריאה בקלפים נעשית באווירה המעודדת תפיסת מציאות שונה מזו שאנו רגילים לה בחיי היומיום שלנו. לצורך כך אנו משתדלים ליצור מקום המופרד מחיי השגרה, שיעודד את השואל להתחבר לרגשותיו העמוקים ביותר, ותוך שמירה על הטקסיות המסורתית שאפיינה את הפתיחה בקלפים במשך הדורות. עיצוב החדר רצוי שישרה אווירה שקטה ונעימה בלי צבעים חזקים, החדר יהיה שקט ובבית לא יהיו אנשים או חיות שיפריעו באמצע הטקס. רצוי גם להדליק נר בין השואל לקורא. הנר יטיל מעגל של אור אשר רק שניהם נמצאים בתוכו, וכל היתר מחוצה לו. כך יווצר קשר מיוחד בין שניהם, והשואל יוכל להיפתח אל הקורא ביתר קלות.
מהלך הקריאה בקלפים – אין דבר מקרי
מרגע שנפגשו השואל הבא לייעוץ, והקורא המייעץ, שום דבר המתרחש במרחב הקריאה אינו מקרי, וכל מה שקורה בו הוא סימן. קלף שנופל מהחבילה במהלך הערבוב, יכול להיות סימן למשהו שהשואל מנסה להסתיר – אפילו מעצמו. בחירת המילים של השואל, בחירת הלבוש שלו, הדרך שבה הוא בוחר להציג את עצמו, שפת הגוף שלו, כולם סימנים, או רמזים שמוסיפים לקורא מידע חשוב על השואל. משב רוח שמניע את להבת הנר, או קול חזק שנשמע מבחוץ, גם הם יכולים להיות סימן להדגשת משהו שנאמר באותו הרגע. כמובן שגם בחירת הקלפים ע"י השואל לאחר שסידר (ערבב) אותם אינה מקרית, ולכן ישנם שואלים שקשה להם מאוד לבצע את הבחירה, כאילו הם מבינים שגורלם עומד להיחרץ.
פתיחה בקלפי טארוט – ניסוח השאלה
עד כמה שזה נשמע פשוט, הרי ניסוח השאלה שעליה בא השואל לקבל יעוץ, הוא החלק הכי חשוב, והכי קשה במהלך הקריאה בקלפים. ניסוח לא נכון של שאלה, ניסוח מטעה, או שאלת שאלות שהקלפים לא יענו עליהן, תביא את המפגש למבוי סתום, ותוציא את השואל במפח נפש. ישנן מספר סוגי שאלות שנוהגים לשאול את הטארוט:
- השאלות הפשוטות ביותר הן שאלות שהתשובה עליהן היא 'כן' או 'לא'. אבל גם בשאלות האלה כדאי לדייק. למשל: בתשובה לשאלה "האם אני עומד להיכשל בטסט" יוצא קלף חיובי, כמו אס המטות למשל, האם הכוונה היא שהושאל יכשל או או יצליח? ואם יצא קלף שלילי, נניח שלוש חרבות, מה הכוונה אז? הניסוח הנכון לשאלה צריך להיות: "האם אני עומד לעבור את הטסט" ואז קלף חיובי יענה בכן, וקלף שלילי בלא. אנו מנסים לכוון את השואל לשאול שאלה שהתשובה החיובית לה, היא התשובה שהוא מקווה לקבל.
- שאלות מורכבות יותר הן שואלות שבהן השואל מבקש תשובה באיזו אפשרות, מתוך כמה שעומדות לפניו, כדאי לו לבחור. למשל, הוא בחיפושי עבודה וקיבל הצעות טובות משתי חברות. עכשיו הוא מתלבט באיזו מהן לבחור. במקרה כזה נשאל את הקלפים משהו בסגנון: "האם נכון לשואל להענות בחיוב להצעה א' או להצעה ב' "תוך כדי קריאת התשובה של הקלפים, נוכל גם ללמוד כמה דברים על השואל, על נטיית ליבו ועל העדפותיו, גם מבלי שגילה לנו אותן. כתוצאה מכך נוכל לתת לו ייעוץ שיעזור לו לבחור בהצעה הנכונה.
- ניתוח מעמיק של נושא משלל הנושאים בחייו של השואל. בניתוח הזה אנו נעזרים ביותר קלפים, כדי לנתח באופן יסודי את נושא הזוגיות (למשל) בחייו של השואל, בשנה הקרובה. הניתוח יאפשר לשואל לדעת מה הוא צריך לעשות על מנת למצוא לו זוגיות, מה יחסום אותו מלעשות את מה שהוא צריך, ואיך האנשים סביבו רואים אותו כבן זוג. כמו כן מאפשר הניתוח לחזות את הצפוי לשואל בשלושת השלישים של השנה הקרובה, אם יעשה את מה שהקלפים מציעים לו.
פתיחה בקלפים – שאלות שלא שואלים
ישנן שאלות שהרבה רוצים לדעת את התשובות עליהן, אבל מאחר והן אינן תורמות כלום לשואל, אני לא נוהג לבצע אותן:
- ניבוי העתיד. כולם רוצים לדעת אם משהו יקרה בעתיד. האם היא תמצא זוגיות, האם ישתפר מצבו הכלכלי…ומה אם הקלפים יענו ב 'כן'? הרי אז ישב השואל בחיבוק ידיים, במקום לפעול, ויחכה לנבואה שתתממש. קריאת עתיד אינה תורמת לשואל, ועדיף להחליף אותה בשאלה שתתרום לו כאן ועכשיו, תתן לו כיוון פעולה, דרך ללכת בה כדי להשיג את מטרתו. הקלפים שנתנו לו את הדרך, רומזים לו שאם יתמיד ללכת בה ויעשה את מה שצריך, סיכויי ההצלחה שלו רבים. דוגמה לשאלות נכונות העוסקות בעתידו של השואל: "האם נכון לי לפתוח עסק כדי לשפר את מצבי הכלכלי?" או "הם נכון לי לפתוח דף פייסבוק כדי לשפר את הסיכויים שלי למצוא בן זוג?". התשובות לשאלות האלה יביאו את השואל לפעול בכיוונים שיקדמו אותו בנושא השאלה.
- פתיחה הקלפים על צד שלישי – למעשה, בעזרת הקלפים אנו יכולים לקבל מידע על צד שלישי, שאולי אינו רוצה כלל לחשוף לפנינו או לפני השואל את המידע. מאחר והקריאה הזאת גם היא אינה תורמת דבר לשואל, חוץ מאשר סיפוק יצר הסקרנות והמציצנות שלו, הרי אין כלל טעם לבצע אותה. לדוגמה: שואלת רוצה לדעת אם האקס שלה כבר יוצא עם מישהי חדשה. איך תשובה של 'כן' או 'לא' תקדם אותה? אבל אם נכוון אותה לשאול שאלות בסגנון: "האם נכון לי להתקשר לאקס שלי ולשכנע אותו שנחזור" או "האם נכון לי לחכות לו עוד חודש כדי שיצור קשר" הרי כאן תשובה תניע אותה לפעולה ותקדם אותה.
איך מערבבים את הקלפים לפני הפתיחה
ערבוב הקלפים גם הוא חלק מטקס הקריאה. הערבוב נעשה במשותף – ע"י הקורא אשר בתחילה מנקה את הקלפים מכל זכר לשאלה הקודמת שנשאלו, ואחר כך מעביר אליהם את השאלה החדשה. כאשר הקורא חש שערבב מספיק, הוא מעביר את הקלפים אל השואל. השואל חייב להיות מרוכז בשאלה תוך כדי פעולת הערבוב, וכשהוא מרגיש שסיים, הוא מחזיר לנו את הקלפים. הערבוב יכול להיעשות בכל טכניקה שאינה פוגעת בקלפים, ישנם אנשים המערבבים במיומנות של שחקני פוקר, ואחרים שידיהם רועדות מחמת ההתרגשות והם בקושי מצליחים לערבב.
כאשר השואל אינו יכול לערבב את הקלפים – למשל בזמן מתן ייעוץ טלפוני, אנו מודיעים לו שעכשיו אנחנו מערבבים בשבילו, ומבקשים ממנו להגיד לנו מתי להפסיק.
עם סיום הערבוב על ידי השואל, הוא יחזיר לנו את החבילה, ואנחנו נסדר אותה כך שהשוליים יהיו אחידים וחלקים, ונבצע טקס של נעילה שבו אנו שוב מפנים את השאלה אל הקלפים המסודרים. מסירת הקלפים מהקורא לשואל, והפוך, תתבצע תמיד ביד שמאל שהיא היד הקשורה לאינטואיציה.
בשלב הזה תתחיל הפתיחה עצמה, שלפני יתכן (תלוי בסוג הפריסה שבכוונתנו לבצע) נבקש מהשואל לחצות את החבילה. (ביד שמאל כמובן)